Favela Painting: Kunnen kunst en design een verschil maken?

Favela Painting: Kunnen kunst en design een verschil maken?

Er zijn meer dan 6000 verschillende talen op aarde, maar de taal van kunst is universeel.

Ja het kan! Kunst en design zijn gebruikt in allerlei vormen om gevoelens en gedachten over te brengen, om bruggen te bouwen en om harten te veroveren, voor zolang als de mensheid heeft bestaan. De artiesten Haas & Hahn hebben dit principe gekapitaliseerd om mensen over de hele wereld vreugde en schoonheid te brengen via hun favela schilderprojecten.santa-marta-haas-hahn-portrait-pano
The purpose of art is washing the dust of daily life off our souls.Pablo Picasso
Philly Painting - Favela Painting
Philly Painting - Favela Painting
Rio, Boy with kite - Favela Painting
Rio, Boy with kite - Favela Painting

Een verschil maken

De favela’s van Brazilië, ook wel sloppenwijken genoemd, zijn de naamgenoot en uitgangspunt van dit project. Als we denken aan het verbeteren van de levens van arme mensen, springen onze gedachten meteen naar de essentiële dingen: voedsel, water en onderdak. Maar hoe zit het dan met schoonheid? Dit lijkt misschien niet de meest logische oplossing voor het probleem, maar als je erover nadenkt dan realiseer je je dat schoonheid vreugde brengt.

Voedsel, water en onderdak zijn overlevingsmiddelen, maar vreugde laat mensen toe om meer te doen dan enkel te overleven. Het laat ze toe om te leven. Haas & Hahn wilden niet zomaar deze gemeenschappen binnenlopen, hun meesterwerken creëren en weer verdwijnen. Door samen te werken met lokale groepen in plaatsen zoals Brazilië, Philadelphia, Amsterdam, Curaçao en Haïti konden ze kunstwerken creëren die de unieke en prachtige gemeenschappen perfect weerspiegelden.

Trek de aandacht

Het voordeel van deze kunstwerken is niet enkel dat ze een vrolijk decor creëren voor de dagelijkse activiteiten van de gemeenschap: er zit een echte wetenschap achter de psychologie van kleur. Het is een vrij nieuw onderzoeksveld, maar er komt steeds meer bewijs Warme kleuren zoals rood, geel en oranje wekken warme gevoelens op, terwijl kleuren zoals blauw en groen een kalmerend effect kunnen hebben.


Een ander voordeel van het werk van Haas & Hahn is dat deze prachtige gebouwen de aandacht trekken van mensen over de hele wereld, waardoor men de situatie van deze gemeenschappen inziet. Het is gemakkelijk om in een wereld vol van verdriet één sloppenwijk of één onrustig gebied over het hoofd te zien, maar om de schoonheid van deze projecten te kunnen waarderen, moet je ook de zeer reële problemen van deze mensen erkennen.


Rio Cruzeiro - Pavela Painting
Rio Cruzeiro - Pavela Painting
Favela Painting
Favela Painting
Back-to-Rio- Favela-painting
Favela Painting - Back to Rio
Philly Painting - Favela Painting
Philly Painting - Favela Painting
Curaçao - Favela Painting
Curaçao - Favela Painting

Geef een antwoord