10 tips tegen creativiteit blokkade

10 tips tegen creativiteit blokkade

Het maakt niet uit hoe creatief je bent, we hebben allemaal wel eens dat verschrikkelijke gevoel gehad van vastzitten. Als je zegt dat je dat nooit hebt gehad, dan lieg je. Hier zijn mijn 10 manieren om van een geblokkeerde creativiteit af te komen.

Of je nu een pakkende marketing campagne wil creëren, mooie websites wil ontwerpen, schitterende foto’s wil vastleggen of een verhaaltje voor het slapen wil maken voor je kind, creatief zijn helpt je om alles beter te doen.
Soms staar je echter naar een leeg scherm. Je rechterhand heeft de muis stevig vast en je linkerhand houdt het kopje koffie vast. Het is buiten net zo donker als je koffie (want je zou nooit je koffie op een andere manier drinken dan zwart), de zon is al uren geleden ondergegaan. Je bent alleen in een leeg kantoor en je weet dat het een lange avond gaat worden voordat je muze je een bezoek brengt. Iedereen weet hoe het is om in deze creatieve schemerzone te zitten.


“Iedereen is een genie”, zei Einstein. Oké, dat is voor hem makkelijk te zeggen, maar ik denk wel dat er een kern van waarheid inzit. Iedereen is geboren met “creatieve spieren”, en zoals met elke andere spier moet je hem stimuleren, trainen en onderhouden omdat hij anders zal wegkwijnen.
Hier zijn mijn 10 favoriete strategieën die me helpen wanneer mijn eigen creativiteit nergens te bekennen is.


 
Like ons op Facebook

1. Eet gezond

Creatief zijn zit niet alleen maar in je hoofd. Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest, dus sla die noten, eieren, groenten en dat verse fruit in.
Tim Ferriss, de schrijver van ‘The 4-Hour Body’ en Donald Layman, hoogleraar in voeding aan de Universiteit van Illinois raden allebei aan om alleen al in je ontbijt 30 gram eiwitten binnen te krijgen.
Pablo Picasso, de meester in creativiteit, at veel vis en spinazie, net zoals Popeye. Nu weet ik dat Popeye eerder bekend staat om zijn spierkracht dan om zijn hersenen, maar wie weet wat hij in zijn vrije tijd doet… Een tatoeage studio voor andere zeemannen misschien?

2. Creativiteit in je dieet

“Om heerlijke gerechten te maken, moet je heerlijke gerechten eten, want zonder een goede smaak kan je ook geen goede gerechten maken” zei Jiro Ono. Ono is een Japanse chef en de eigenaar van Sukiyabashi Jiro, een Japans sushi restaurant in Tokyo met drie Michelinsterren. Om iets moois te creëren moet je je creativiteit voeden met goede gerechten voor je ziel. Het eten van een breed scala aan kleurrijke en goed bereide gerechten zorgt ervoor dat je hersenen alle ingrediënten hebben om aan de slag te kunnen Ben je een webdesigner of grafisch vormgever? Breng dan een bezoekje aan AWWWARDS, lees Medium, verken Dribbble, neem een abonnement op Smashing Magazine, kijk inspirerende beelden op Vimeo en volg TED’s lezingen. Er zijn meer dan genoeg online bronnen om je creatieve ziel te voeden.

3. Sport

Grote bedrijven zoals Nike, Google en Microsoft bieden hun werknemers gratis fitnessprogramma’s aan. Beweging stimuleert de bloedsomloop en je lichaam produceert endorfine wanneer je sport waardoor je vrolijker en relaxter wordt: precies de stemming die je nodig hebt om geweldig werk te leveren

4. Minder werk

Ik weet dat dit onlogisch klinkt, maar luister even. Zet je smartphone uit en maak een wandeling, ga naar het park of naar het strand met je hond. Heb je geen hond? Leen dan een kleine harige kameraad van een vriend of een van je buren. Frisse lucht en afstand van je werkdag zal voor meer ruimte zorgen in je creatieve brein. Stephan Aarstol is de CEO en oprichter van Tower Paddle Boards, een bedrijf met USD 10 miljoen omzet en één van de snelst groeiende bedrijven in San Diego. Hij en zijn werknemers werken maar 5 uur per dag!
Ze werken van 8 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s middags en ze zijn de rest van de dag vrij. En wat denk je? Ze zijn nooit ziek en ze hebben overduidelijk een eersteklas bedrijf. Dat klinkt best goed, of niet soms?

In order to make a delicious food you must eat delicious food, without good taste, you can’t make good foodJiro Ono

5. Pen en papier

Ik geloof er echt in dat niets pen en papier kan verslaan. Er zijn twee nadelen wanneer je met een computer werkt: ten eerste heeft elke software zijn eigen interne beperkingen en ten tweede zal je computervaardigheid je creativiteit begrenzen, het is het plafond wat boven je creatieve vermogen hangt. Neem altijd en overal pen en papier mee, of je nu je hond gaat uitlaten of gaat douchen, je weet nooit wanneer ideeën kunnen verschijnen.

6. Stel vragen

Begin met wie, hoe, wat en waar. Kijk om je heen en vraag je af waarom dingen niet anders kunnen. Google heeft een geheim lab genaamd “Google X”. Hier werken ze aan meer dan 100 projecten tegelijkertijd om de toekomst vorm te geven. Google Glass en de zelfrijdende auto’s van Google zijn een aantal voorbeelden van dit soort projecten. Al deze technische wonderen zijn begonnen met één vraag: “Wat nou als…”

7. Probeer iets nieuws

Creatief zijn gaat om het nemen van creatieve sprongen en het proberen van nieuwe dingen om vervolgens te kijken wat er gebeurt.
Het draait allemaal om het nemen van risico’s.
Probeer een gek idee of techniek, verander de normale gang van zaken op je werk, of knip en plak je werk op nieuwe en spannende manieren.
Soms denk ik wel eens, “Wat is de meest belachelijke manier waarop ik dit project zou kunnen doen?”. Je zou verbaasd zijn over hoe goed dit soms werkt. Veel van deze experimenten zullen falen, maar creativiteit gaat juist over het vinden van dat ene nieuwe ding dat wel lukt.

8. Analyseren

Kies een mooi project van iemand anders en maak je eigen analyse van het kleurenschema, de textuur, de fonts en de afbeeldingen. Verdeel de composities in basiselementen en maak notities over de dingen die je geweldig vindt en over de dingen waar je het minder mee eens bent. Het analyseren van dingen zorgen ervoor dat je hersenen proactief worden.

9. Begin gewoon nu

Just do it. Deze uitdrukking is belangrijker dan de 3 simpele woorden waaruit hij bestaat. Zet gewoon een lijn op je papier en begin met iets simpels. Wanneer ik heel erg vast zit en hier niet echt de tijd voor heb, begin ik gewoon dingen te schrijven en te tekenen tot iets verschijnt waar ik wat mee kan. Wacht niet op inspiratie, creëer je eigen inspiratie. Soms is maar een fractie van wat ik heb geschreven daadwerkelijk bruikbaar (of zelfs leesbaar), maar ik heb in ieder geval IETS.

10. Vroeg naar bed, vroeg uit bed

Maar 1% van de bevolking heeft minder dan 6 uur slaap nodig per dag. Statistisch gezien ben jij waarschijnlijk niet die 1%, sorry. Voldoende slapen is geen tijdverspilling, het is net zo belangrijk als eten en drinken.
Onze hersenen krijgen energie en ons lichaam reinigt de afvalstoffen uit ons bloed. Wetenschappers weten niet precies waarom we slapen, maar bijna iedereen is het ermee eens dat we slaap zeker nodig hebben. Slaap nu en lever later beter werk. Wij zijn dieren met een dagelijks ritme en als je vroeg opstaat heb je meer tijd om te plannen, denken en creëren.
Frank Lloyd Wright begon de vroege ochtend boven zijn tekentafel om te schetsen en te ontwerpen. Ochtenden zijn zeer bevorderlijk voor ons creatieve brein omdat we nog niet vast zijn komen te zitten door kleine details die met gemak je hele dag kunnen vullen. Wil je meer informatie hierover? Lees dan “Daily Rituals”, geschreven door Mason Currey.
 
Er is geen echte formule voor creativiteit, ik geloof dat dat een beetje het punt is, maar dat wil niet zeggen dat we onszelf geen duwtje in de goede richting mogen geven.

10wayscreative-slider

Geef een antwoord